Holmerpad – Tolbert

Restauratie exterieur en interieur boerderij.
Voorhuis uit ± 1760, aangebouwde friese schuur uit ± 1900.
Ontwerp en uitvoering 2003-2006.

Tussen Tolbert en Niebert loopt het Holmerpad. Wie het pad nu zoekt, heeft moeite het te vinden, omdat het nauwelijks meer wordt gebruikt. Ooit was dit een veelgebruikte route: een ‘holm’ is een natuurlijke zandverhoging in het landschap. Het Holmerpad werd al in de middeleeuwen gebruikt om met droge voeten van west naar oost en vice versa te kunnen lopen.

Aan het Holmerpad stond niet lang geleden een kleine, vervallen boerderij. De boerderij was kort daarvoor in het bezit gekomen van een vrouw, die er was geboren en opgegroeid en het van haar ouders had geërfd. Zij wist dat de boerderij al generaties lang in het bezit was van haar familie en wilde het graag weer laten zijn zoals het vroeger was. Vele generaties voor haar hadden op deze plaats geleefd en gewerkt en de vrouw kende hun verhalen. Omdat de boerderij al zo lang in het bezit van de familie was, wist de vrouw veel over de geschiedenis van de boerderij. Deze was een paar eeuwen geleden gebouwd: op hele oude kaarten is de boerderij te vinden. Het had één kamer waar men sliep en waar het vuur brandde. Achter het huis werd gewerkt en daar woonden ook de dieren in een kleine stal.

Tegenwoordig ziet de boerderij er weer uit zoals hij ooit was. Als je wilt, kun je er slapen, ontbijten en is het weer net alsof het vroeger is.